luni, 18 octombrie 2010

Radacinile educatiei sunt amare, dar fructele sunt dulci

    Tineretea are drept caracteristica belsugul de dorinti; adolescentul este in stare sa faca tot ce se intampla sa doreasca. Dintre pasiunile timpului, tinerii sunt subjugatii in primul rand de "dragoste"cu un neastampar fara hotar. Nestatornici in dorintele lor, ei se dezgusta repede, au dorinte arzatoare, dar...obosesc iute. Vointa lor este dintre cele mai vii, dar fara putere si fara durata, ca foamea sau setea celor bolnavi.
   Maniosi, sant totdeauna gata sa urmeze pornirile care ii stapanesc. Nefiind stapani pe ochii lor care-i orbesc, ambitia lor nu le ingaduie sa suporte dispretul si se manie la cea mai mica nedreptate ce li de poate face.
   Le plac distractiile, dar multor adolescenti le place mai mult izbanda, caci tineretul iubeste orice superioritate si izbanda este o superioritate...
   Au sangele fierbinte si sunt iuti la manie. Datorita dragostei lor fata de onoare nu pot suferi sa fie jigniti si se indigneaza daca li se pare ca n-au fost tratati cum se cuvine. Tin prea putin la bani pentru ca n-au invatat inca ce inseamna sa fii lipsit de ei. Au principii foarte inalte, pentru ca viata nu i-a umilit inca.  Ei cred ca stiu totul si sunt absolut siguri de asta. 
  In general, placerea si durerea pot fi traite prea intens sau prea slab si ambele cazuri nu sunt bune. Dar a le trai la momentul potrivit, cu privire la lucrurile potrivite, in raport cu oamenii potriviti, pentru scopul potrivit si in felul potrivit, este media si felul optim de a o face.
   Radacinile educatiei sunt amare, dar fructele sunt dulci. (din Aristotel)

Un comentariu:

"Consider că oamenii se pot schimba şi îşi pot determina destinul numai dacă îşi controlează gândurile"